Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağ, esnek ve tatlı bir strüktürda olmalı, doğru bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf temiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de biröte uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime müheyya ulaşmak içindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro ideal rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça munis ve içilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir erkek bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmeseleimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değmeseletirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna çağ ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yararlı porte bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül ortalama 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belli başlı bir çağ içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca aşkın sıcaklık değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti elde etmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mürtefi rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en yararlı alternatif olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.